Minuty z přírody - jelen evropský

Minuty z přírody - jelen evropský

18.1.2017

Nezapomeňte se v pondělí 23.1. v 18.25 na ČT1 podívat na další díl pořadu z cyklu České televize Minuty z přírody, tentokrát věnovaný jelenu evropskému.

Jelen evropský (Cervus elaphus) patří mezi největší středoevropské sudokopytníky s výškou v kohoutku 100 – 150 cm a přibližnou hmotností 100 – 300 kg v závislosti na pohlaví a věku jedince. Žije v rozsáhlých lesích od nížinných luhů až po horní hranici lesa. Říje probíhá většinou od poloviny září do poloviny října s charakteristickým troubením jelenů, kteří získávají často urputnými souboji právo na rozmnožování. Laně pak koncem května až v červnu kladou většinou jednoho koloucha, který se osamostatňuje až ve druhém roce života. Jelen patří mezi přežvýkavce mající složený žaludek. Živí se listy, letorosty a plody dřevin, zejména žaludy a bukvicemi, dále travinami a bylinami. V lesních porostech lokálně škodí loupáním kůry a okusem sazenic. Z toho důvodu probíhá v posledních letech na Křivoklátsku redukce jeho početního stavu. Cílem je také dosáhnout vyvážené věkové struktury populace a správného poměru pohlaví.

Reprízu pořadu můžete zhlédnout 24.1. v 9.00 na programu ČT2 a od 24.1. také v internetovém iVysílání České televize.

jelen evropský 1 Foto Petr Hůla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jelen evropský 2 Foto Petr Hůla

 

jelen evropský 3 Foto Petr Hůla

 

Regionální pracoviště Střední Čechy

Vyhledávání

Regionální pracoviště

Regionální pracoviště
Resort životního prostředí další instituce resortu ŽP
Skrýt