Minuty z přírody - jestřáb lesní

Minuty z přírody - jestřáb lesní

9.1.2017

Nezapomeňte se v úterý 10.1. v 18.25 na ČT1 podívat na další díl pořadu z cyklu České televize Minuty z přírody, tentokrát věnovaný jestřábu lesnímu.

Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) je dravec z čeledi krahujcovití s rozpětím křídel 100 – 120 cm a hmotností 0,7 – 1,2 kg (samci jsou o třetinu menší než samice) s výraznou v mládí žlutou, v dospělosti oranžovou oční duhovkou. Má krátká zakulacená křídla a dlouhý ocas, umožňující rychlé manévrování a prudké otočky v hustém lese. Žije skrytě v lesích, hlavně ve vzrostlých jehličnatých porostech, za potravou občas zaletuje i do otevřené krajiny. Potravu tvoří hlavně ptáci a savci. Loví většinou na volnějších místech v lese, méně i na otevřených prostranstvích mimo les. Kořist vyhlíží za letu nevysoko nad porostem nebo vsedě z pozorovatelny a chytá ji po prudkém výpadu do napřažených pařátů. Větší lesní komplexy členěné pasekami a střídané loukami a poli představují ideální hnízdní prostředí. Hnízdí v korunách stromů, většinou v dubnu snáší 2 – 4 vejce, na kterých sedí převážně jen samice 35 – 40 dní. Patří mezi druhy často využívané v sokolnictví. Je to stálý celoročně se vyskytující druh patřící mezi ohrožené živočichy (dle vyhl.395/1992 Sb.). Na území CHKO Křivoklátsko se vyskytuje prakticky na celém území, odhadovaný počet je 25 – 40 hnízdících párů, populace je početně stagnující, lokálně s mírným poklesem. V CHKO Blaník pravidelně zimuje, protahuje a nehojně i hnízdí.

Reprízu pořadu můžete zhlédnout 11.1. v 9.00 na programu ČT2 a od 11.1. také v internetovém iVysílání České televize.

jestřáb lesní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: pixabay

 

Regionální pracoviště Střední Čechy

Vyhledávání

Regionální pracoviště

Regionální pracoviště
Resort životního prostředí další instituce resortu ŽP
Skrýt