Minuty z přírody - výr velký

Minuty z přírody - výr velký

18.1.2017

Nezapomeňte se ve středu 25.1. v 18.25 na ČT1 podívat na další díl cyklu Minuty z přírody, tentokrát věnovaný naší největší sově, výru velkému.

Výr velký (Bubo bubo) s typickou kulatou hlavou s péřovými oušky a oranžovými duhovkami očí dosahuje hmotnosti 2,5 – 3,5 kg a rozpětí křídel 160 – 190 cm. Samice je větší než samec. Stejně jako ostatní sovy létá velmi tiše a střídá mávavý let s plachtěním. Živí se hlavně malými a středně velkými savci a ptáky, zřídka požírá také obojživelníky, plazy, ryby a větší hmyz. Lovecká aktivita výra začíná podle ročního období a povětrnostních podmínek v pozdně odpoledních, většinou však až v časně večerních hodinách, a trvá až do ranních hodin. Kořist vyhlíží při pomalém letu nízko nad terénem, nebo vsedě z vyvýšeného místa. Při lovu za velmi špatných světelných podmínek se řídí hlavně sluchem, kořistí se tak většinou stávají zvířata, která se chovají hlučněji. Nestravitelných částí, jako je srst nebo kosti, se zbavuje ve formě vývržků. Charakteristickým biotopem jsou rozsáhlé lesní komplexy se skalnatými útvary. Hnízdí v březnu až dubnu. Samice snáší 1 – 4 bílá, téměř kulatá vejce, na kterých sedí 35 dní. Hnízdo je na skalních převisech nebo v puklinách, v dutinách stromů i na zemi. O mláďata se starají oba rodiče. Nejvyšší známý věk výra ve volné přírodě je necelých 19 let, v péči člověka se může ale dožít až 60 let. Výr velký je člověkem odpradávna pronásledován jako škodná, což vedlo v mnoha částech Evropy téměř k jeho vyhubení. V ČR je dle vyhlášky č. 395/1992 Sb. zařazen mezi zvláště chráněné druhy v kategorii ohrožený.

Na Křivoklátsku je pro výra velkého vyhlášena ptačí oblast. Podle historických údajů zde hnízdil na stejném území po celé 20. století s maximy zjištěnými v 70. letech 20. století (více než 30 párů). V současné době je populace početně stabilní, pravidelně hnízdí v počtu 15 – 25 párů. Osidluje zejména skalnaté výstupy ve starších listnatých a smíšených porostech v blízkosti otevřených terénů v údolí řeky Berounky a některých jejích přítoků.

Vzhledem k tomu, že výr nejčastěji hnízdí na těžko přístupných plošinách skalních stěn, nachází velmi vhodná místa pro svůj život také v Českém krasu bohatém na přirozené vápencové skalní výchozy. 

V CHKO Blaník nehojně hnízdí a při výběru hnízdišť zde preferuje skalní útvary.

Reprízu pořadu můžete zhlédnout 26.1. v 9.00 na programu ČT2 a od 26.1. také v internetovém iVysílání České televize.

Výr Fotoarchiv CHKO Křivoklátsko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

výr velký

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výr2 Fotoarchiv CHKO Křivoklátsko

Regionální pracoviště Střední Čechy

Vyhledávání

Regionální pracoviště

Regionální pracoviště
Resort životního prostředí další instituce resortu ŽP
Skrýt